15 de enero de 2014

Estimada Mª José ... recuerda que aunque a veces hay malas experiencias, nunca debes retroceder ni rendirte, quien persevera alcanza.
Joan Busquets i Verges. Exmaqui libertario del Berguedá 28/12/2013
"Muero contento, porque equivocado o no, muero por una idea" Manuel Barreiro dos días antes de ser fusilado 12/3/1939


viernes, 5 de junio de 2009

Exposición "Febrer 1939. L'exili dins la mirada de Manuel Moros" - Girona, hasta el 20 de junio

Del 9 de maig al 20 de juny de 2009, a l'Arxiu Històric de Girona, es presenta una exposició de fotografies de la sortida dels republicans per la frontera de Portbou i el Pertús cap a França al final de la Guerra Civil, febrer de 1939, realitzades per l’artista francès Manuel Moros.

Manuel Moros (1898-1975) fou un artista francès d’ascendència colombiana que va viure al Rosselló francès i va recollir en imatges la tragèdia dels milers de refugiats espanyols que van passar la frontera fugint de l’exèrcit franquista al final de la Guerra Civil Espanyola. Aquest fotògraf va viure en primera línia aquell gran èxode i les terribles calamitats que patiren els exiliats ja en territori francès, l’internament en camps de concentració, la fam i la misèria i decidí traslladar-se a peu de carretera per fer els reportatges que donessin testimoni d’aquesta realitat.

Aquestes fotografies s’han donat a conèixer a finals del 2008 a través d’una exposició realitzada per la Direcció de la Cultura de la Vila de Perpinyà en col·laboració amb el Museu Memorial de l’Exili (MUME), gràcies a la cessió de Jordi Figueres i de l'hereu de Manuel Moros, Jean Peneff. Gairebé totes les imatges que s'hi mostren eren inèdites fins aquell moment.

L’Arxiu Històric de Girona s’afegeix amb aquesta exposició als actes de commemoració dels 70 anys del final de la Guerra Civil amb la voluntat de contribuir a recuperar testimonis d’una vivència tràgica que forma part de la nostra història i de reivindicar els valors democràtics i les llibertats que han de regir la vida i la política de totes les societats. L'exposició ha estat realitzada per la Direcció de la Cultura de l’Ajuntament de Perpinyà en col·laboració amb el Museu Memorial de l’Exili. Comissari de l’exposició : Grégory Tuban, Coordinador de l’exposició : Eric Forcada

Més informació:

No hay comentarios :

Publicar un comentario

+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++