15 de enero de 2014

Estimada Mª José ... recuerda que aunque a veces hay malas experiencias, nunca debes retroceder ni rendirte, quien persevera alcanza.
Joan Busquets i Verges. Exmaqui libertario del Berguedá 28/12/2013
"Muero contento, porque equivocado o no, muero por una idea" Manuel Barreiro dos días antes de ser fusilado 12/3/1939


viernes, 5 de junio de 2009

Creació del web "Les repressions de la guerra i la postguerra a Manresa"

Creació del web "Les repressions de la guerra i la postguerra a Manresa"

Després dels webs sobre Amat-Piniella, Josep Maria Planes, la República, els bombardeigs franquistes, la fossa militar, Srebrenica, etc. (que podeu consultar a
http://www.memoria.cat/els-nostres-12-webs), ara presentem un treball centrat sobre les víctimes mortals que produí la repressió a la rereguarda republicana i la repressió franquista.

El web inclou:

- sis curtmetratges sobre sis víctimes mortals d’aquestes repressions (tres executats a la rereguarda i tres durant el franquisme).

- una àmplia entrevista a l'historiador i monjo de Montserrat Hilari Raguer, sobre la repressió religiosa durant la Guerra i el paper de l'Església durant la República i el franquisme.

- una entrevista a mossèn Josep Riba i Capdevila, mort recentment als 98 anys i que va ser objecte de persecució durant la guerra.

- prop de 200 documents inèdits de gran valor històric procedents bàsicament de l'Arxiu Comarcal del Bages i del fons "Causa General" de l'Archivo Històrico Nacional de Madrid. Es tracta de papers de gran interès sobre detencions, empresonaments, execucions, sumaris judicials, cartes, documents personals de les víctimes mortals... sempre en relació a la temàtica de les repressions. S'hi inclouen papers referents al Comitè Revolucionari Antifeixista de Manresa i d'altres comitès revolucionaris de la comarca.

- un apartat de preguntes i respostes sobre les repressions a la rereguarda i durant el franquisme

Autors del web: Joaquim Aloy i Pere Gasol (historiadors)Realitzadors dels curtmetratges: Jorge Caballero, Laura Casaponsa i Laia OlivéInstitució col·laboradora: Arxiu Comarcal del Bages

El web ha comptat amb la col·laboració del programa Memorial Democràtic.

Associació Memòria i Història de Manresa

No hay comentarios :

Publicar un comentario

+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++