15 de enero de 2014

Estimada Mª José ... recuerda que aunque a veces hay malas experiencias, nunca debes retroceder ni rendirte, quien persevera alcanza.
Joan Busquets i Verges. Exmaqui libertario del Berguedá 28/12/2013
"Muero contento, porque equivocado o no, muero por una idea" Manuel Barreiro dos días antes de ser fusilado 12/3/1939

lunes, 12 de enero de 2009

Jornades "Identitat i Exili"

Jornades Identitat i Exili (1939-2009)

“La llibertat viu lluny d’aquí, i això és L’EXILI”
William Shakespeare
(Traducció S. Oliva)

Dates:

·Girona, 5 de febrer 2009

·Barcelona, 6 de febrer 2009

·La Jonquera, 7 de febrer 2009

Organitza:Universitat de Barcelona ,Universitat de Girona ,Museu Memorial de l’Exili ,Fundació Congrés Català de Salut Mental (FCCSM)
Amb el suport: Direcció General de la Memòria Democràtica

PRESENTACIÓ
A l’Estat Espanyol, la Guerra del 36, la gris, trista i horrible postguerra, poden ser considerats com a fets especialment cruents que perduren com a petjades, “marques” − ferides difícils de psi(ci)catritzar −, en la subjectivitat, tant d’aquells que en varen ser protagonistes directes, com en les generacions que els han succeït. Tot i haver patit una de les repressions més antigues i llargues, només s’ha començat molt recentment el treball de recuperació, impulsat des d’algunes Institucions i des del treball que aporten els historiadors i els periodistes. Aquest retard, és la conseqüència del silenci i de la por , de l’exili forçat i/o autoimposat que varen patir molts ciutadans, de l’arrasament econòmic i cultural sofert per aquest país i del pacte no escrit entre els partits que van liderar la transició política espanyola per silenciar la història, amb l’objectiu de “no reobrir les ferides” o “ no desvetllar fantasmes del passat”. Amb aquestes Jornades itinerants volem presentar mostres representatives de la cultura, la política i de la vida dels catalans a tot el món des de les disciplines que fins avui les han treballat. Tot plegat per intentar trobar l'ànima de la identitat i de l'activitat política i les seves conseqüències.
Volem donar testimoni d’aquells fenòmens collectius, que varen violentar la vida dels ciutadans obligant-los a abandonar el seu país, la seva família, la seva llengua, els seus ideals tant altament investits, i com això va atemptar contra seva salut individual, la de l’entorn i la del conjunt de la ciutadania.

Comitè Organitzador: Cinta Arasa, Regina Bayo-Borrás, Jordi Font, Anna Maria Garcia, Jordi Homet, Lluís Isern, Cecilia Lewintal, Anna Miñarro, Teresa Morandi, Isabel Nuñez, Joan Pijuan Cristina Rimbau, Estel Salomó, M. V. Schwarz

PROGRAMA:

·Dijous, 5 de febrer de 2009 Centre La Mercè. Girona

-16:00 h Acollida i registre dels participants

-16:30 h Inauguració i presentació de les Jornades
Anna Geli, Rectora de la Universitat de Girona. Anna Pagans, Alcaldessa de Girona. Miquel Caminal, Director del Memorial Democràtic. Víctor Martí, Director de la Fundació CCSM.

-17:30 h Exili, memòria i control social

Ponç Feliu, Ricard Vinyes, Margalida Capellà, Fina Birulés. Moderador: Jordi Homet

-18:30 h Pausa - Cafè

-19:00 h Els exiliats prenen la paraula

Carolina Ros, Enric Pararols, Tomàs Nadal. Moderadora: Liliana Montanaro

·Divendres, 6 de febrer de 2009 Aula Magna de la Universitat de Barcelona

-9:30 h Inauguració

Didac Ramirez, Rector de la Universitat de Barcelona. Moisés Broggi, Metge-cirurgià, Represaliat. Jaume Arnó, Periodista Exiliat a l’Argentina. Jordi Hereu, Alcalde de Barcelona * (Pendent de confirmació)

-10:30 h Conferència: “Ventades de Pols: cent anys d’exilis i deportacions” Joan-Francesc Mira.
Moderadora: Cristina Rimbau.
-11:30 h Pausa - cafè

-12:00 h Exili, identitat i salut mental

Charles Alezrah ,Víctor Korman ,Teresa Morandi ,Anna Miñarro. Moderadora: Cecília Lewintal
-16:30 h Exili, oblit i mitjans de comunicació

Montserrat Armengou, Enric Bastardes, Jordi Planas. Moderadora: Regina Bayo-Borras

-18:00 h Pausa - cafè

-18:30 h Els exiliats prenen la paraula

Josefina Piquet, Maria Antònia Oliver, Núria Gallach, Joan Pi. Moderadora: Cinta Arasa
·Dissabte, 7 de febrer de 2009 Museu Memorial de l’Exili. La Jonquera

-10:00 h Retirada, exili i immigració
Josep Mayoral, Alcalde de Granollers. Pierre Aylagas, Alcalde d’Argelès de la Marenda. Nicolas Garcia, Alcalde d’Elna. Santi Vila, Alcalde de Figueres. Joan Font, Alcalde de Petra. Moderadora: Isabel Nuñez.
-11:30 h Pausa – cafè
-12.00 h Conferència: “Trauma i Memòria” Anna Maria Garcia. Moderadora: Mery Vilma Schwartz.
-13:30 h Cloenda
Josep Clusa, President Fundació CCSM. Jordi Cabezas, Alcalde de la Junquera, Departament d’Interior, Relacions Institucionals i Participació de la Generalitat de Catalunya.
-14:30 h Acomiadament de l’alcalde de la Jonquera
-16:30 h Visita al Museu de l’exili a la Jonquera.
-18:00 h Projecció de les pel:lícules:
“L’Exode d’un peuple”, Louis Llech, França 1939, 36 mín., amb acompanyament musical de Virgile Goller, i “Une guerre sans fin”, M. Dupuy, França 2009, 52 mín. Acte organitzat en collaboració amb la Cinemateca Institut Jean Vigo de Perpinyà.
Lloc: Sala d’actes de “La Societat” de la Jonquera
Data i lloc de celebració:
·Girona, 5 de febrer de 2009 Centre la Mercè c/Pujada de la Mercè, 12
·Barcelona, 6 de febrer de 2009 Aula Magna de la Universitat de Barcelona, Gran Via de les Corts Catalanes, 585
·La Jonquera, 7 de febrer Museu Memorial de l’Exili c/Major, 43-47
Inscripcions: Preu: 20 €. Per formalitzar la inscripció, cal enviar a la secretaria de la jornada les dades personals (nom, professió, lloc de treball, adreça electrònica i adreça postal), juntament amb el comprovant de pagament, que es pot fer per transferència al c/c núm. 2100-3109-60-2200137911 o xec bancari a nom de FCCSM, amb data límit 30 de gener 2009.
Places limitades.
Secretaria Tècnica: Fundació Congrés Català de Salut Mental (FCCSM) c/ Còrsega, 257. Pral. 08036 Barcelona. Tel. 932 386 247 – Fax 934 161 758 mailto:info@fccsm.net
Amb la col:laboració de: Ajuntament d’Argelès, Ajuntament de Barcelona, Ajuntament d’Elna Ajuntament de Figueres ,Ajuntament de Girona, Ajuntament de Granollers, Ajuntament de la Jonquera, Ajuntament de Petra

+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++