Fins a èpoques molt recents, la humanitat conservava la memòria dels fets més rellevants a través de les llegendes i narracions transmeses de manera oral. A partir del segle XIX, les fonts escrites van adquirir el predomini absolut per explicar el passat, convertint-se en el lloc central de la Història i en l’únic recurs fiable per interpretar el que havia succeït. Es tractava d’una història narrativa, que privilegiava els fets polítics i bèl·lics i els grans personatges.
Des de fa un temps la supremacia del document escrit sobre qualsevol altra font s’ha vist qüestionada i superada. Paral·lelament, el desenvolupament de diferents ciències socials com ara la Sociologia, l’Antropologia, la Lingüística o la Psicologia han aportat a la Història nous mètodes, conceptes i marcs teòrics que permeten una comprensió més profunda de la vida social i de la dels seus actors.
En aquest context es produirà l’aparició del treball amb les fonts orals que, amb una metodologia específica, permetrà apropar-nos a sectors ignorats fins al moment per la història tradicional (grups marginals, opositors als sectors que posseeixen el poder, minories culturals, etc) tot donant la veu a la gent “normal”.
Les fonts orals es converteixen en una eina viva i valuosa que permeten donar resposta a problemes derivats de l’absència de fonts escrites, ajudant en altres casos a ajustar la història basada en documents, i també a iniciar noves investigacions a partir d’altres visions dels esdeveniments.
Organitzen :
Institut de Ciències de l’Educació de la URV. Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya. Departament d’Història i Història de l’Art de la URV
Col·laboren:
Ajuntament de Tarragona. Conselleria d’Ensenyament. Conselleria de Patrimoni. Servei d’Arxiu i Documentació Municipal. Ajuntament del Morell. Ajuntament de la Pobla de Mafumet. Ajuntament de Vilallonga del Camp. AHCB Arxiu Històric Ciutat de Barcelona. CaixaForum Tarragona. Coordinadora de Centres d’Estudis de Parla Catalana. Diputació de Tarragona. Generalitat de Catalunya. Conselleria de Relacions Institucionals i Interior. Memorial Democràtic. IES Francesc Vidal i Barraquer de Tarragona. IRMU Institut Ramon Muntaner.
Aquesta activitat forma part dels actes amb motiu del 70è aniversari de l’acabament de la Guerra Civil a Tarragona.
No hay comentarios :
Publicar un comentario