15 de enero de 2014

Estimada Mª José ... recuerda que aunque a veces hay malas experiencias, nunca debes retroceder ni rendirte, quien persevera alcanza.
Joan Busquets i Verges. Exmaqui libertario del Berguedá 28/12/2013
"Muero contento, porque equivocado o no, muero por una idea" Manuel Barreiro dos días antes de ser fusilado 12/3/1939


viernes, 22 de agosto de 2008

70 anys dels Bombardeigs franquistes sobre el Penedès (1937-1939)

L'Estació Territorial de Recerca Penedès, amb la col·laboració del Memorial Democràtic, organitza diverses activitats per a recordar els atacs aeris de l'aviació franquista sobre les poblacions penedesenques durant la Guerra Civil, i retre homenatge a les seves víctimes, amb motiu del seu 70è aniversari.
Per aquest motiu, s'ha organitzat una exposició i un cicle de conferències.
L'exposició itinerant tractarà els següents temes:
·L'aviació i la guerra civil
·Els bombardeigs franquistes a Catalunya
·Els bombardeigs sobre el litoral català
·Els sistemes de defensa passiva i activa
·L'aviació republicana al Penedès
·Els bombardeigs al Penedès
·L'Estació de Sant Vicenç de Calders (Baix Penedès)
·Vilanova i la Geltrú, Sitges i Vallcarca (Garraf)
·Santa Margarida i els Monjos (Alt Penedès)
·Les vícitmes dels bombardeigs

L'exposició es podrà visitar a:
·Albinyana, del 17 al 23 d'octubre de 2008, als baixos de la Rectoria
·Santa Oliva, del 24 d'octubre al 2 de novembre de 2008 a La Nostra Llar
·Santa Margarida i els Monjos, del 3 al 30 de novembre de 2008, al Centre Cultural Mas Catarro
·Sitges, de l'1 al 24 de desembre, per determinar.
·Vilanova i la Geltrú, del 2 al 24 de gener de 2009, al Foment Vilanoví

El programa del cicle de conferències és el següent:
·El Vendrell, 8 d'cotubre de 2008, a les 20h, a la Biblioteca Terra Baixa. Conferència de l'historiador Alfons Vidiella: "Els bombardeigs franquistes al Baix Penedès"
·Albinyana, 17 d'octubre de 2008, a les 20h, a la Societat d'Albinyana. Conferència de l'historiador Alfons Vidiella: "L'aeròdrom de Santa Oliva en el marc del Vesper de la Gloriosa"
·Santa Oliva, 24 d'cotubre de 2008, a les 20h, a La Nostra Llar. Conferència dels historiadors David Íñiguez i David Gesalí: "L'aeròdrom de Santa Oliva i el Vesper de la Gloriosa"
·Santa Margarida i els Monjos, 4 de novembre de 2008, a les 19h, al Centre Cultural Mas Catarro. Presentació del llibre Els Joves i la Segona República i la Guerra Civil al Penedès i conferència sobre "Els bombardegis sobre els Monjos", pels historiadors Daniel Sancho París i Ramon Arnabat.
·Santa Margarida i els Monjos, 6 de novembre de 2008, a les 19h, al Centre Cultural Mas Catarro. Conferència dels historiadors David Íñiguez i David Gesalí: "Sobre els atacs aeris a Catalunya i la defensa antiaèria". Intervenció de Josep Falcó, aviador de la República que va estar a l'aeròdrom dels Monjos durant la guerra civil, explicant la seva experiència.
·Sitges, desembre del 2008. Conferència dels historiadors Ramon Arnabat i David íñiguez: "Els bombardeigs franquistes a Sitges i Vallcarca".
·Vilanova i la Geltrú, 19 de gener de 2009, a les 20h, al Foment Vilanoví. Presentació del llibre de l'historiador Adrià Cabezas: "La guerra civil a Vilanova i la Geltrú" amb la participació de l'autor, de Joan Villaroya, catedràtic d'història de la Universitat de Barcelona, de Ramon Arnabat, president de l'IEP, i de Francesc Xavier Puig Rovira, historiador.
·Vilanova i la Geltrú, 24 de gener de 2009, a les 20h, a l'Espai Neàpolis de Vilanova i la Geltrú. Projecció e la pel·lícula de Jesús Garay: "Mirant el cel". Presentació a càrrec dels historiadors Adrià Cabezas i Ramon Arnabat.

+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++