Davant l'aparició d'una "Declaració" del Govern català en ocasió del 69è aniversari de l'afusellament del President Lluís Companys i Jover a mans del règim franquista, la COMISSIÓ DE LA DIGNITAT vol fer les següents observacions:
1) En cap cas podem considerar que el poble de Catalunya hagi "perdonat" els assassins de Lluís Companys i dels represaliats republicans. En primer lloc perquè judicialment no està prevista la figura del "perdó" en casos de crims d'estat o els crims contra la humanitat com va ser la repressió i els consells de guerra franquistes. No prescriuen. Per a la resolució satisfactòria d'un crim d'estat contra un poble només hi cap un camí possible i aquest passa per la reparació demanada per l'Estat que l'ha comès. Ho han fet els alemanys en demanar perdó per la deportació de Companys. Els crims contra la humanitat sempre són perseguibles i han deser reparats. No té sentit el perdó a què es refereix la Declaració de la Generalitat i menys quan ningú no ha asumit la seva responsabilitat per demanar-nos-el als catalans.
2) Celebrem que la Generalitat hagi iniciat el procés que busca l'anul.lació de la pena de mort al President Companys. Però lamentem que en fer-ho s'hagi obviat la Fiscal superior de Catalunya que és una institució creada per l'Estatut i que hauria de ser a qui la Generalitat lliurés la petició. Ara la pilota la té la fiscalia i el govern de l'Estat la qual cosa no ofereix raons per a la tranquil.litat degut als nefastos precedents que aquesta via ha tingut fins ara. Recordem les peticions de revisió de cas de Joan Peiró, Salvador Puig Antich i de Granados i Delgado, tots ells denegats.
3) Si la fiscalia no tramita aquestes anul.lacions serà responsabilitat del govern de l'estat. Fa pocs dies a Barcelona la vice-ministra Mª TeresaFernández de la Vega va fer una crida als jutges perquè en el cas Milletes tingués "tolerància zero." I respecte als consells de guerra diuen que no és cosa d'ells sinó de la Justícia, i se'n renten les mans. Nosaltres creiem que sí que és responsabilitat del Govern espanyol ja que depèn de la Fiscalia que ell mateix ha nomenat. Si el Fiscal no actua, el govern espanyol tindrà la responsabilitat de dur a terme l'anul·lació fent una Llei anul·lant tots els processos repressius com s'ha fet a tots els països democràtics que han superat una dictadura com ara Alemanya o Sudàfrica.
4) És increible que els governs alemany i francès, a través de l'acte celebrat el 28 de setembre de 2008 al Palau de la Generalitat amb els Cònsuls Generals d'aquells països, hagin assumit la responsabilitat dels seus estats, demanant perdó, i que Espanya en sigui incapaç.
5) No estem gens d'acord amb la humiliant via encetada per aconseguir l'anul.lació ja que depèn de la tramesa d'una "declaració" en que no es diu res del motiu que el van condemnar a mort que no és altre que el deser President de Catalunya. No són els represaliats ni els seus descendents que han de cercar certificats d'aquesta mena que són altra cosa que un nou judici a què se'ls sotmet. No ha predominat ni la suposició d'innocència. Per altra banda la declarció diu que Companys va ser "condenado injustamente a la pena de muerte". És que pensen que hi ha condemnes justes? A més no hi gosen dir que tot l'aparell judicial muntat pels franquistes, amb el ban de guerra del 28 de juliol de 1936, erac ontrari a tota legalitat.
6) Lamentem profundament l'actitud del President Montilla que encara ni ha contestat la carta adreçada per més de cinquanta persones i entitatsguardonades amb la Creu de Sant Jordi i dos medalles d'or interessant-seper l'anul.lació de la pena al President Companys.
Comissió de la Dignitat Barcelona i València. 17.10.2009
Mòbil 625370661
No hay comentarios :
Publicar un comentario