15 de enero de 2014

Estimada Mª José ... recuerda que aunque a veces hay malas experiencias, nunca debes retroceder ni rendirte, quien persevera alcanza.
Joan Busquets i Verges. Exmaqui libertario del Berguedá 28/12/2013
"Muero contento, porque equivocado o no, muero por una idea" Manuel Barreiro dos días antes de ser fusilado 12/3/1939


sábado, 17 de octubre de 2009

Exiliats i desplaçats: víctimes de la guerra civil

De l'1 d'octubre al 19 de novembre es realitzaran les activitats del cicle Exiliats i desplaçats: víctimes de la guerra civil, que organitza l'àrea de Cultura de l'Ajuntament de Cambrils.

La guerra civil de 1936-39 va obligar moltes persones a abandonar les seves llars, la seva vida quotidiana, la seva feina i les seves famílies. Refugiats, soldats de lleva, empresonats i exiliats de 1936 o 1939 són, també, víctimes de la guerra.
Cambrils va acollir un gruix important de refugiats que arribaven d'arreu de la península, en diverses onades, fugint de la guerra. Molts soldats de lleva van passar pel Parc Samà i hi van rebre la instrucció militar prèvia a la seva anada al front. Un nombre indeterminat de cambrilencs va ser empresonats; altres van haver d'exiliar-se, durant la guerra o durant la postguerra, per tal de no ser objecte de represàlies: el més conegut de tots, el cardenal Vidal i Barraquer, fill il·lustre del municipi i víctima d'un doble exili.

Una exposició, dues taules rodones, una conferència, una ruta comentada, una sessió de club de lectura i la presentació d'un audiovisual i d'una unitat didàctica serviran per donar a conèixer la realitat de totes aquestes persones i per escoltar el testimoni d'algunes d'elles. Podeu veure el programa complet en el document adjunt.

Aquest cicle forma part de la línia de treball que duu a terme l'àrea de Cultura sobre la guerra civil i la postguerra, i continua les tasques realitzades els anys anteriors sobre l'Hospital de Sang de Cambrils, sobre els espais de la guerra civil al municipi i sobre l'actuació del Cardenal Vidal i Barraquer.

Organitzen:

Arxiu Municipal de Cambrils

Museu d'Història de Cambrils

Biblioteca Pública Municipal de Cambrils


Col·laboren:

Centre Cultural i Ocupacional de Cambrils

Ràdio Televisió de Cambrils

Àrea de Polítiques Socials de l'Ajuntament de Cambrils

Patronat de Turisme de Cambrils

Ajuntament de Perpinyà
Parròquia de Santa Maria de Cambrils

Parc Samà

Arxiu Històric Arxidiocesà de Tarragona

Amb el suport de:
Direcció General de la Memòria Democràtica. Generalitat de Catalunya


Per a més informació, podeu adreçar-vos a l'Arxiu Municipal de Cambrils per telèfon (977 794579) o mitjançant el correu electrònic (arxiu@cambrils.cat).

No hay comentarios :

Publicar un comentario

+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++