15 de enero de 2014

Estimada Mª José ... recuerda que aunque a veces hay malas experiencias, nunca debes retroceder ni rendirte, quien persevera alcanza.
Joan Busquets i Verges. Exmaqui libertario del Berguedá 28/12/2013
"Muero contento, porque equivocado o no, muero por una idea" Manuel Barreiro dos días antes de ser fusilado 12/3/1939


viernes, 8 de mayo de 2009

Tren de l'exili i jornada cívico-festiva a Portbou

Dissabte, 23 de maig

Barcelona - Portbou

Obert el termini d'inscripcions per refer el camí de l'exili

70 anys de l'exili i la retirada (1939-2009)

El 26 de gener de 1939, mentre les tropes franquistes entraven a Barcelona, milers de persones s'encaminaven cap a la frontera francesa. Començava el primer gran exili europeu del segle xx. Els mesos de febrer i març tots els camins practicables que travessaven els Pirineus van veure passar llargues corrues de refugiats que fugien de la repressió, de la presó o d'una mort segura. La immensa majoria van ser internats en els camps d'acolliment del Rosselló i altres contrades del sud de França en condicions d'una gran precarietat material. Enguany en fa setanta anys.

En record i homenatge a aquelles dones i aquells homes que passaven la frontera amb un farcell o una maleta a les mans i la idea republicana al cor, el Memorial Democràtic us convida a refer un d'aquells camins que els va portar a un futur incert lluny de casa, lluny de Catalunya.

Incripcions En aquest enllaç trobareu les dades que s'han de facilitar per realitzar la inscripció

Programa de la jornada

08:00 h
Sortida del Tren de l'Exili des de l'estació de França (cabuda limitada; cal reservar plaça amb antelació)

10:32 h Arribada a l'estació de Portbou i sortida cap el Coll dels Belitres caminant pel GR-92 o Camí de Cervera (també s'hi podrà accedir gratuïtament amb autocar)

12.00 h Inauguració al Coll dels Belitres de l'Espai de Memòria commemoratiu de la retirada i l'exili republicà de 1939. Aquest lloc, carregat de simbolisme, va ser testimoni del pas de milers de persones que fugien de la repressió i els atacs de l'exèrcit franquista. L'espai el conformaran dos miradors, l'un sobre Portbou i l'altre sobre Cervera de la Marenda, i un seguit de fotografies de Manuel Moros en record i homenatge permanent als milers de republicans que es van veure obligats a enfilar el camí de l'exili. En acabat, hi haurà una petita actuació musical a càrrec de Susana Azquinezer

14.00 h Dinar popular amenitzat per Lisboa Zentral Cafè

18.00 h Sortida del Tren de l'Exili de l'estació de Portbou cap a Barcelona

No hay comentarios :

Publicar un comentario

+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++