15 de enero de 2014

Estimada Mª José ... recuerda que aunque a veces hay malas experiencias, nunca debes retroceder ni rendirte, quien persevera alcanza.
Joan Busquets i Verges. Exmaqui libertario del Berguedá 28/12/2013
"Muero contento, porque equivocado o no, muero por una idea" Manuel Barreiro dos días antes de ser fusilado 12/3/1939


miércoles, 30 de septiembre de 2009

Disponible en línia l’hemeroteca del diari ABC

Des de fa uns quants dies està a disposició de tothom l’hemeroteca històrica completa del diari ABC. És una gran notícia per a tots els investigadors que els 106 anys d’història de l’ABC es puguin consultar en línia d’una manera ràpida i senzilla (només en queden exclosos els darrers 15 dies de la publicació).

El cercador ofereix diverses possibilitats a partir d’una cerca bàsica molt simple i d’una cerca avançada que permet afinar el procés, podem navegar també per dates o bé acotar la cerca només a les portades del diari. La presentació dels resultats es pot ordenar per rellevància o per dates ascendents o descendents. Resulta molt útil la possibilitat que s’ofereix d’anar guardant les pàgines seleccionades en un dossier personal que en acabar es pot descarregar sencer en PDF.

Aprofitem per recordar que l’ABC publica dues edicions: ABC (Madrid) 1903-2009 i ABC (Sevilla) 1929-2009 i que ambdues es troben digitalitzades. És molt interessant comparar els anys de la Guerra Civil espanyola en l’edició sevillana publicada pel bàndol franquista i en l’edició de Madrid publicada pels republicans. Entre els anys 1978 i 1980 es va publicar: ABC : 1936-1939 : doble diario de la Guerra Civil, una sèrie de 80 fascicles amb una selecció d’articles que permet comparar el tractament dels mateixos fets per les dues edicions del diari. Avui, amb la digitalització de la totalitat dels fons, aquesta tasca es facilitarà enormement.

Conjuntament amb l’ABC també s’ha digitalitzat la veterana revista il·lustrada Blanco y negro, fundada el 1891 i que es va publicar de manera independent fins a finals dels anys 80, moment en que va passar a ser un suplement setmanal de l’ABC. Es pot fer una cerca conjunta a totes les capçaleres o seleccionar-ne alguna en concret.

Malgrat aquestes bones i digitals notícies, si el que us agrada és tocar paper i embrutar-vos els dits amb tinta vella, no us priveu de venir al Pavelló de la República on podreu llegir en viu els números de que disposem tant de l’ABC com de Blanco y Negro.

No hay comentarios :

Publicar un comentario

+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++