15 de enero de 2014

Estimada Mª José ... recuerda que aunque a veces hay malas experiencias, nunca debes retroceder ni rendirte, quien persevera alcanza.
Joan Busquets i Verges. Exmaqui libertario del Berguedá 28/12/2013
"Muero contento, porque equivocado o no, muero por una idea" Manuel Barreiro dos días antes de ser fusilado 12/3/1939


viernes, 6 de noviembre de 2009

Veredicte Premis Dignitat 2009

Benvolguts companys i companyes,


Com sabeu, cada any la COMISSIÓ DE LA DIGNITAT atorga els PREMIS DIGNITAT en una vetllada que ha aixecat cada vegada més interès social.


De passades edicions en teniu informació a:


Enguany se'n farà la 6ª edició. Aquest és el veredicte dels PREMIS DIGNITAT 2009.


Secretariat, Comissió de la Dignitat




PREMIS DIGNITAT 2009

Enguany són 4 els premiats amb aquest guardó que atorga la Comissió de la Dignitat


(Vegeu al final premiats d’anys anteriors 2002-2008)


Els premis es donararn en un sopar a finals de gener 2010




*El grup musical valencià Al Tall


Al Tall rebrà un Premi Dignitat per la seva molt digna tasca de recuperació de la memòria històrica als Països Catalans. Ja des del disc “Quan el mal ve d’Almansa” la labor que ha fet, per exemple, en la recuperació de la memòria històrica respecte a la Guerra de Successió ha estat constant. Amb el seu darrer disc recorda com Jaume I desafiava els seus cavallers a iniciar una batalla amb la frase "vergonya, cavallers, vergonya". Aquestes paraules ens ha d'empènyer a recuperar la nostra Dignitat lluitant per deixar de ser un poble sotmès. Ja és hora de dir definitivament prou i que no s’hagi de repetir la consigna “vergonya, cavallers, vergonya"!


*Josep Termes i Ardèvol


Historiador que va nèixer a Barcelona el 1936 fill d'una família de pagesos de la Terra Alta. Destaca pels els seus estudis i publicacions sobre la història dels moviments socials als Països Catalans. En especial de les arrels populars del catalanisme, en contra del corrent que vol presentar-lo com un fenomen d'orígen burgès. Aquesta tasca d'historiador té una projecció civica de compromís de recuperació de la nostra memòria històrica amb un sentit àmpli i en la defensa de la Dignitat del nostre poble que volem reconeixer. Vegeu més avall una petita bibliografia.*



*A l’Associació “Memòria de Mallorca”


Lluitar per la Dignitat és justament el que estan fent, de fa molts anys, els companys de l’Associació “Memòria de Mallorca”. Tot denunciant les arbitrarietats i falses interpretacions que s'han fet, sobre la seva pròpia història, no han deixat de lluitar per saber on són els republicans mallorquins assassinats pels franquistes durant i després de la Guerra Civil. També lluiten per recuperar els noms i cognoms dels morts enterrats oblidats en fosses, els morts silenciats per la dictadura. Se’ls atorga un Premi Dignitat també per altres lluites seves com l’eliminació del monument feixista al creuer de guerra Baleares, situat al parc de Sa Feixina de Ciutat, símbol de l’horror franquista. La seva permanent lluita per recuperar la veritat de històrica dels oblidats que donaren la vida per una Mallorca millor i democràtica és un model a seguir per a tots.




*Emilio Silva Barrera i l’Asociación para la Recuperación de la Memoria Histórica


Periodista navarrès (Elizondo 1965) és un dels fundadors i actual president de l’Asociación para la Recuperación de la Memoria Histórica, un molt Digne col.lectiu que porta anys cercant els llocs en què van ser soterrats les víctimes de la repressió franquista durant i després de la Guerra Civil. El març de 2000 va localitzar a Priaranza del Bierzo (Lleó) el lloc on es provava la fossa comuna on havia estat soterrat el seu avi juntament amb 12 altres republicans, militants de partits d’esquerres i republicans el dia 16 d’octubre de 1936. En repetides ocasions s’ha queixat públicament de la manera en què la classe política de l’Estat espanyol ha desatès la seva responsabilitat històrica d’aclarir el destí de desenes de milers de republicans desapareguts mentre, per exemple, es prenia un interès per portar Pinochet davant la justícia. L’Associació que presideix ara està a l’espera de poder exhumar nombroses fosses comunes més i aportar documentació a persones que durant molts anys no sabien res del seus sers estimats. Emilio Silva, amb Santiago Macías, ha escrit el llibre: Las Fosas de Franco: los republicanos que el dictador dejó en las cunetas amb l’editorial Temas de Hoy.



PREMIS DIGNITAT EN ANTERIORS EDICIONS



-PREMIS DIGNITAT 2007-2008: Montserrat Armengou i Ricard Belis, Comissió del Cenetenari de l’Estelada, Francesc, Xarxa d’Entitats, Francesc Torres.
http://www.youtube.com/user/comissiodeladignitat

-PREMIS DIGNITAT 2006: Neus Català, Assumpta Montellà, Pere Fortuny i Empar Salvador

-PREMIS DIGNITAT 2005: Henry Ettinghausen, Carles Fontserè, José Luis de las Heras i Gerard Escoda

-PREMIS DIGNITAT 2004: Francesc Ferrer i Gironès

-PREMIS DIGNITAT 2003: Teresa Carvajal i Aníbal Lozano


*Bibliografia parcial de Josep Termes:
-Anarquismo y sindicalismo en España: La primera Internacional (1864-1881) (1972)

-Els moviments socials a Catalunya, País Valencià i les Illes (1967), en col·laboració amb Emili Giralt, Alfons Cucó i Albert Balcells

-El nacionalisme català. Problemes d'interpretació (1974), ponència presentada al Col·loqui d'Historiadors, organitzat per la Fundació Bofill, i que va esdevenir referent de la seva teoria del catalanisme popular.

-Federalismo, anarcosindicalismo y catalanismo (1976)

-La immigració a Catalunya i altres estudis d'història del nacionalisme català (1984, que inclou l'esmentada ponència del 1974.

-De la Revolució de setembre a la fi de la guerra civil (1987) Vol. 6 de la Història de Catalunya, dirigida per Pierre Vilar i coordinada per ell mateix

-Les Bases de Manresa de 1892 i els orígens del catalanisme (1992) amb Agustí Colomines

-Les arrels populars del catalanisme (1999)
-Història del catalanisme fins el 1923 (2000)

-Històries de la Catalunya treballadora (2000)
-Patriotes i resistents. Història del primer catalanisme(2003) amb Agustí Colomines

-Misèria contra pobresa. Els fets de la Fatarella del gener de 1937 (2005)

No hay comentarios :

Publicar un comentario

+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++