15 de enero de 2014

Estimada Mª José ... recuerda que aunque a veces hay malas experiencias, nunca debes retroceder ni rendirte, quien persevera alcanza.
Joan Busquets i Verges. Exmaqui libertario del Berguedá 28/12/2013
"Muero contento, porque equivocado o no, muero por una idea" Manuel Barreiro dos días antes de ser fusilado 12/3/1939


domingo, 8 de noviembre de 2009

La Biblioteca del Pavelló de la República rep un nou fons: el “fons personal Felip Solé i Sabaté”

El periodista i realitzador de televisió Felip Solé i Sabaté (LLeida, 1948) ha cedit documentació relacionada amb l’Organització de la Lluita Armada (OLLA) a la Biblioteca del Pavelló de la República.

L’OLLA fou una organització armada, de tendència llibertària però amb una marcada sensibilitat nacionalista, sorgida l’any 1972 d’un grup escindit del Partit Socialista d’Alliberament Nacional anomenat Resistència. Per proximitat ideològica va mantenir relacions amb altres grups armats del moment com el Movimiento Ibérico de Liberación o el Grupo de Acción Revolucionaria Internacionalista. Felip Solé, militant de l’OLLA, en el llibre Compte enrera de Francesc Escribano explica que va coincidir amb Salvador Puig Antich en els primers atracaments en què va participar i que quan aquest va ser detingut, empresonat i condemnat a mort, l’Organització de la Lluita Armada va idear un pla de fuga, va organitzar una campanya reivindicativa internacional amb l’ajut de grups anarquistes europeus i, com a resposta a la condemna a mort, va atemptar amb 70 quilos de nogalita contra el monument als caiguts de l’avinguda Diagonal de Barcelona.

L’any 1974 la detenció d’alguns membres de l’OLLA en un tren que es dirigia a França, va acabar amb l’activitat del grup. El fons cedit per Felip Solé conté documentació sobre la detenció, les diligències policials, el judici militar i la defensa dels militants Núria Ballart, Ramon Carrion, Joan J. Vinyoles i Georgina Nicolau, els quals van ser acusats d’activitats subversives i terrorisme i empresonats.

El fons personal Felip Solé i Sabaté constitueix, juntament amb l’Arxiu MIL i el fons de Salvador Puig Antich custodiats a la Biblioteca del Pavelló de la República, una molt bona font documental per a l’estudi de les organitzacions llibertàries i armades sorgides a Catalunya a finals del franquisme.

Felip Solé s’ha compromès a proporcionar a la Biblioteca del Pavelló de la República més documentació sobre l’Organització de la Lluita Armada així com a facilitar-nos més informació sobre aquesta organització encara tan desconeguda. Li agraïm la seva col·laboració i us mantindrem informats sobre les noves incorporacions al seu fons personal.

No hay comentarios :

Publicar un comentario

+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++