15 de enero de 2014

Estimada Mª José ... recuerda que aunque a veces hay malas experiencias, nunca debes retroceder ni rendirte, quien persevera alcanza.
Joan Busquets i Verges. Exmaqui libertario del Berguedá 28/12/2013
"Muero contento, porque equivocado o no, muero por una idea" Manuel Barreiro dos días antes de ser fusilado 12/3/1939


miércoles, 4 de marzo de 2009

Seminari Internacional. Memòria i Història: conflictes, oblits i construcció dels records col·lectius a Europa

Seminari Internacional Memòria i Història: conflictes, oblits i construcció dels records col·lectius a Europa
Girona, 19, 20 i 21 de març de 2009

A Catalunya i Espanya, l’actualitat dels debats sobre la memòria i la història, l’anomenada memòria històrica, la sacralització i el deure de memòria és un fet indiscutible que, com a la resta d’Europa, excedeix àmpliament el marc estricte de les disciplines acadèmiques i ocupa un espai important en les polítiques dels governs i dels mitjans de comunicació. És per això que el seminari es proposa abordar, des d’un prisma comparatiu i interdisciplinari, les complexes, dinàmiques i conflictives relacions entre la memòria individual, la història i la construcció dels records col·lectius a Europa durant el segle XX. Les reflexions d’alguns dels més importants especialistes en aquest temes contribuiran a promoure el debat i el coneixement d’un problema que ha canviat i està canviant la nostra relació amb el passat i el present.

Participants: Pedro Ruiz Torres (Universitat de València), Julio Aróstegui (Universidad Complutense de Madrid), Justo Serna (Universitat de València), Jörg Zimmer (Universitat de Girona), Ismael Saz (Universitat de València), Gabriele Ranzato (Università di Pisa), Patrizia Dogliani (Università di Bologna), Maria Ferretti (Universitat della Tuscia, Viterbo), Àngel Duarte Montserrat (Universitat de Girona), Anna Maria Garcia Rovira (Universitat de Girona).

Dissabte 21 de març:
*Matí: visita al Museu Memorial del Camp de Rivesaltes.

*Tarda: visita al Museu Memorial de l’Exili.

Organitza: Grup de Recerca Història, Memòria, Identitats (Seminari Permanent d’Estudis Polítics i Culturals del Institut de Recerca Històrica), en el marc del projecte de recerca “Èxodes de la Guerra Civil (Comarques Gironines)” (2007 EBRE 10).
Col·labora: Musée Mémorial du camp de Rivesaltes.Amb el suport de la Generalitat de Catalunya (2008ARCS2-00060), del Ministerio de Ciencia e Innovación i del Museu Memorial de l’Exili (La Jonquera).

Direcció: Anna Maria Garcia Rovira (UdG)

Coordinació: Maximiliano Fuentes Codera (UdG)

Lloc de realització: Sala de Graus de la Facultat de Lletres de la Universitat de Girona (Pl. Ferrater Mora, 1. Girona).

Crèdits de lliure elecció: L’assistència i avaluació d’un treball donen dret a la convalidació d’un crèdit de la Facultat de Lletres de la UdG
Entrada lliure i gratuïta.

Més informació: Secretaria de l’Institut de Recerca Històrica. Facultat de Lletres, Universitat de Girona. Pl. Ferrater Mora, 1 – 17071, Girona.
Tel. (+34) 972 418 945; dir.irh@udg.edu

Aquest seminari forma part dels Tallers de Recerca del Màster d’Iniciació a la Recerca en Humanitats. Història, Art, Filosofia, Llengua i Literatura (UdG, Facultat de Lletres).

No hay comentarios :

Publicar un comentario

+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++