15 de enero de 2014

Estimada Mª José ... recuerda que aunque a veces hay malas experiencias, nunca debes retroceder ni rendirte, quien persevera alcanza.
Joan Busquets i Verges. Exmaqui libertario del Berguedá 28/12/2013
"Muero contento, porque equivocado o no, muero por una idea" Manuel Barreiro dos días antes de ser fusilado 12/3/1939


jueves, 6 de noviembre de 2008

La ciutat i la memòria democràtica.

Jornades de debat 20 i 21 de novembre de 2008

Els darrers anys s’ha produït un debat públic i social sobre la recuperació de la memòria col·lectiva de la nostra història més immediata, especialment, de la memòria democràtica i la memòria del període republicà i franquista. A més de dinamitzar la proliferació de nombroses iniciatives ciutadanes, aquesta discussió s’ha traslladat a l’àmbit polític i ha donat lloc a l’aplicació de diverses mesures legislatives i de polítiques públiques. Tot i que aquest debat encara està obert i és lluny de tancar-se, ja té una dinàmica pròpia.

Tanmateix, hi ha alguns aspectes en què s’ha aprofundit poc i en els quals la discussió resta, en bona mesura, per fer. Un d’aquests àmbits és el que es planteja quina gestió pública s’ha de fer dels espais de memòria col·lectiva vinculada a la tradició democràtica i antifeixista. Com s’han de gestionar aquests espais? Quina implicació de la societat civil hi ha d’haver en aquesta gestió? Quina interrelació cal que hi hagi entre aquesta gestió i els diferents projectes museístics existents a Catalunya? Aquestes i altres preguntes relacionades amb aquesta temàtica estan sobre la taula i encara no s’han abordat en un debat social en profunditat.

Les jornades La ciutat i la memòria democràtica tenen l’objectiu de propiciar el debat en un àmbit concret i acotat, la ciutat de Barcelona, però defugint el particularisme local: la localització del debat ha de permetre fer una discussió tocant de peus a terra, evitant la generalització o l’abstracció, amb perspectives i plantejaments globals. També volem que el debat tingui un caire bàsicament propositiu: l’objectiu últim és articular propostes que puguin esdevenir referències per a la definició de polítiques públiques de gestió dels espais de la memòria en àmbits urbans a Catalunya i a l’Estat.

No hay comentarios :

Publicar un comentario

+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++